Back to top

[Taller | Sala A] Memòria dels barris

La ciutat a través de la mirada dels seus habitants
9.00 - 11.00

El projecte Memòria dels Barris, és fruit de la col·laboració entre la Xarxa de Biblioteques Públiques Municipals de l’Ajuntament de Madrid, la Biblioteca Digital memoriademadrid i els propis ciutadans i ciutadanes de la ciutat de Madrid.

L’objectiu és crear un gran "àlbum documental" de la història de Madrid a través dels testimonis que els veïns de la ciutat conserven en els seus arxius i àlbums de records familiars, ja siguen fotografies o un altre tipus de documents, que ajuden a descriure la història de la ciutat i els seus habitants, sempre a través de l’experiència dels seus protagonistes.

El projecte planteja la digitalització d’estos documents, a través de les ferramentes que facilitarien al ciutadà les Biblioteques Públiques Municipals, a fi d’integrar-los dins del repositori institucional de patrimoni bibliogràfic i documental de l’Ajuntament de Madrid, gestionada per la Biblioteca Digital memoriademadrid, i difondre’ls en les sues pàgines web.

Tota esta documentació, que serveix de magnífic complement a les col·leccions institucionals més centrades en allò administratiu i artístic, es constituiria en la base per a la reconstrucció de la història de cada un dels barris de la ciutat i de la vida quotidiana dels madrilenys d’altres èpoques, així com per a la investigació del perfil social, històric i artístic dels distints districtes de la ciutat.

Iniciat en el districte de Carabanchel en 2014, a poc a poc el projecte s’ha anat difonent en altres barris de la capital, com Vallecas, Hortaleza, Vicálvaro, Arganzuela, Centro, etc., i té previst anar integrant paulatinament a la resta de districtes de la capital.

Són d’especial interès els districtes resultants de l’annexió de les distintes poblacions de l’entorn de Madrid durant els anys cinquanta del segle passat, ja que els seus testimonis documentals estan representats en menor grau en la documentació municipal.

Memoriademadrid

La Biblioteca Digital memoriademadrid va ser creada en 2011 a fi d’acostar als usuaris, tant de la ciutat com de tot el món, el llegat històric artístic de Madrid. Posa a disposició de la ciutadania més de 100.195 documents en format digital procedents de distintes institucions de conservació de patrimoni bibliogràfic i documental de l’Ajuntament de Madrid.