Back to top

Iniciatives per a la transformació d'Informació

Entrevistes a Clara Chu, José Pío Beltrán, Daniel Martínez Sanchis i Luisa Mora
16.00 - 17.30

CLIA: Community- Librarian Interaction

Clara Chu, Director and Mortenson Distinguished Professor Mortenson Center de la Universitat d'Illinois [en remot]

Com transformar la informació científica en un producte de consum a l'abast de tots

Jose Pío Beltrán, Profesor de investigación en Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Pyrosat, teledetecció com a ferramenta contra els incendis forestals

Daniel Martínez Sanchís, Pyrosat

La teledetecció consisteix en l'obtenció d'informació sobre les propietats d'objectes o superfícies des de la distància i sense requerir el contacte físic. En l'actualitat, l'ús d'imatges obtingudes per satèl·lit amb major resolució espacial i temporal, permet que la seua aplicació resulte cada vegada més útil en diversos camps.

El projecte Pyrosat, en particular, tracta d'arreplegar i analitzar informació mediambiental per mitjà de dites tècniques per a avaluar el risc d'incendis forestals i predir l'evolució i intensitat d'aquells que ja s'han produït, amb l'objectiu d'oferir un producte que facilite informació tant en l'avaluació del risc en àrees específiques com en l'actuació durant emergències.

Establir ponts: aprenentatge col·laboratiu i inclusió social desde les biblioteques

Luisa Mora, directora de la biblioteca islàmica de l'AECID

Es presenta el projecte de gestió cultural, desenvolupat entre 2011-2017 a la Biblioteca Islàmica de l'AECID, especialitzada en món àrab i islam i guardonada amb el premi Unesco-Sharjah 2015 per contribuir a la difusió de la cultura àrab i al diàleg intercultural, el que constitueix un reconeixement a la seva trajectòria i un estímul per seguir establint lligams.

L'aprenentatge col·laboratiu part de l'explotació i transformació de la informació, per crear nous continguts que s'ofereixen al blog la Reina dels Mars, les publicacions de les exposicions bibliogràfiques o les converses amb els especialistes en xarxes com Facebook, etc. amb propostes d'actuació complementàries (com visites guiades, tallers i laboratoris, programes d'acompanyament per a pràctiques universitàries, etc.). La Biblioteca Digital ha estat l'eix de transformació de documents aïllats en projectes institucionals de major envergadura.

 

Sessió d'entrevistes realitzada per Mª José Rodríguez, consultora independent experta en comunicació corporativa

4es Jornades Valencianes de Documentació - Informar per a transformar - 23/24 novembre 2017 #jvdoc17