Back to top

Iniciatives per a la generació d'informació

Entrevistes a José Viñas, Carme Fenoll, Delia Millán
11.15 - 13.00

Perquè ciència ciutadana en una biblioteca?

José Viñas, professor de Biologia i Geologia en l'IES David Buján de Cambre

La ciència ciutadana és un moviment global pel qual qualsevol persona, utilitzant tecnologia accessible, treballa amb investigadors professionals per a aprendre d'una forma nova sobre el món que ens envolta. Les biblioteques són centres amb una elevada activitat social, on l'usuari sol ser una persona participativa i amb inquietuds pel seu entorn. Obrir un nou canal de participació ciutadana permetrà a les biblioteques oferir noves activitats amb diferent metodologia.

A més, les biblioteques i centres de documentació són llocs que generen gran quantitat d'informació que, de vegades, precisen ajuda per a ser processada. La ciència ciutadana, i el seu caràcter digital, permet aportar eixe nombre de voluntaris necessaris per a completar el procés.

Més que un club

Carme Fenoll, directora de la Biblioteca de Palafrugell

Parlarà de les experiències que ha impulsat (Codeclub, Consell CDU, Arteca, #100iaraquè) i d'altres que la inspiren (biblioteques gestionades per Cooperatives;  Biblioteques humanes).

Accés a les noves tecnologies i fabricació digital

Delia Millán, Fundadora y directora de Fablab Cuenca

La col·laboració de FabLab Conca en les biblioteques ens permet acostar i donar a conéixer com és de fàcil arribar a usar les noves tecnologies per a fabricar quasi qualsevol cosa, a través d’un programa educatiu de sensibilització que comprén tallers, activitats i cursos de capacitació relacionats amb la fabricació digital.

FabLab Conca posa a disposició de tots els ciutadans coneixements i màquines de precisió controlades per ordinador per a poder realitzar i desenvolupar les seues idees.
Des de la cultura “open source” (codi obert), basada en el concepte de compartir el coneixement i fomentar l’intercanvi obert d’idees, creem un impacte social i tecnològic a escala local.

En espais públics como les biblioteques, el nostre objectiu és convertir-nos en una ferramenta educativa i creativa oberta per a tots els públics, a través d’un esperit basat en la col·laboració, el disseny i el coneixement compartit.

 

Sessió d'entrevistes realitzada per Mª José Rodríguez, consultora independent experta en comunicació corporativa

4es Jornades Valencianes de Documentació - Informar per a transformar - 23/24 novembre 2017 #jvdoc17